Svedočanstva i uspesi naših polaznika

Mihailo Milosavljević, učenik Prve kragujevačke gimnazije, upravo se sprema za regionalno takmičenje iz engleskog jezika. 

U ‚‚Patuljku‚‚ je proveo 3 godine i stekao 2 svetski priznata sertifikata univerziteta u Kembridžu: FCE (B2) i CAE (C1).

 

 

 

Mihailo se interesuje za muziku i kaže: “Engleski jezik sam prvo počeo da učim kroz muziku i crtane filmove. Tada sam još bio dete u mlađim razredima osnovne škole. Kad sam došao u “Patuljak” bio sam 7. razred. Svidelo mi se što radimo mnogo više od školskog programa. To su bile veoma interesantne stvari. Mogao sam da saznam sve što sam želeo. U grupi sam bio sa decom sličnih interesovanja koja su pokazivala zavidno znanje engleskog jezika. Učenje sa profesorokom Marijanom bilo je veoma zabavno, duhovito, ali pre svega vrlo korisno…”

 

 

Zajedno sa svojim vršnjacima iz grupe Mihailo je stekao Kembridž sertifikate B2 i C1. O tom iskustvu kaže: “To je bilo sjajno iskustvo za mene da se dokažem i pokažem šta znam. Polagali smo u Beogradu pred komisijom iz Velike Britanije. Kada budem krenuo na studije, možda i u inostranstvu, ove diplome će mi mnogo značiti.”

 

 

 

Mihailo je 2010. učestvovao u našem programu “Usavršavanje u Velikoj Britaniji”. Mihailo dodaje koliko mu je značio boravak u Engleskoj: “Sa “Patuljkom” sam išao i u Veliku Britaniju. To je bilo nezabrovano iskustvo. Ostvarili su se moji snovi. Voleo bih da sa istom ekipom i prof. Marijanom idem ponovo”

"Student sam Fakulteta Inženjerskih nauka, smer mašinsko inženjerstvo i upravo sam završila drugu godinu na ovom fakultetu sa prosekom 10,00. Engleski učim od osnovne škole a nedavno sam položila najviši nivo engleskog jezika, C2, i posedujem diplomu CPE (Certificate of Proficiency in English) zahvaljujući pripremama u školi “Patuljak Plus“. Tokom mog dugogodišnjeg boravka u Patuljku, imala sam priliku da svoje znanje jezika usavršim i u Engleskoj. To je bio moj prvi susret sa engleskim govornim područjem i moram da priznam da mi je puno značio. Bilo je to neverovatno iskustvo.

Ovo leto ću provesti u Sjedinjenim Američkim Državama gde planiram da obiđem rodbinu, ali i iskoristim vreme da dalje usavršim znanje engleskog jezika. Plan mi je da obiđem Kentucky, Floridu i Washington kako bi se upoznala sa rođacima sa kojima nisam do sada imala prilike da provodim vreme, a onda se i uključim što više u njihov svakodnevni život i upoznam njihov način života i kulturu. Takođe, pokušaću što više i turistički da obiđem gradove i znamenitosti."

Tijana sa bratom Jankom, koji je takođe polaznik naše škole

Jovana Radovanović, student Odseka za primenjenu umetnost na FILUM-u, smer grafički dizajn. "Kao izuzetni student svoje generacije sa prosekom iznad 9.9 dobila sam stipendiju da se usavršavam u SAD-u. Kako mi je oduvek  bila zelja da posetim Sjedinjene Američke Države, dobijanjem stipendije World Learning, Global UGRAD programa ova želja mi je ispunjena.

Naravno, sve to ni izbliza ne bi bilo moguće da me posedujem znanje engleskog jezika koji je bio jedan od preduslova za dobijanje stipendije, ali koji je krucijalan i za svakodnevnu komunikaciju i snalaženje u novoj i nepoznatoj sredini kao sto je Amerika.


Na ovome se mogu zahvaliti isključivo Centru za strane jezike Patuljak i profesorki Marijani Matić, koja mi je pomogla da steknem CAE diplomu i unapredim svoje znanje do nivoa C1. Naša saradnja traje još iz srednjoškolskih dana. Ja sam trenutno na fakultetu u Wisconsinu – Eau Claire, završavam 4. godinu studija.


Po završetku semestra resila sam da najbolje moguće iskoristim raspust u trajanju od mesec dana, i proputujem Ameriku, vidim najpoznatije i najlepše gradove sveta. Sada sam trenutno na tom putovanju, uživam, razgledam i nikada ne moram da brinem jer zbog svog znanja engleskog jezika, sve vrata su mi otvorena."

Bogdan Milošević iz Svilajnca, učenik srednje muzičke škole u Kragujevcu.

"Zahvaljujući svom talentu i radu primljen sam na Kraljevsku Akademiju u Londonu (Royal Academy) da studiram klavir. Uspešno sam prošao prijemni ispit u decembru 2013. Kao uslov za pohađanje Akademije osim sviranja klavira bilo je i poznavanje engleskog jezika. Pripremama u ’’Patuljku’’ uspešno sam u maju položio


FCE (B2) ispit Univerziteta u Kembridžu. Čak su me članovi komisije pitali da li imam nekog u porodici ko je maternji govornik engleskog jezika! U ’’Patuljku’’ sam se spremamo godinu dana. U tom periodu sam mnogo napredovao. Nastava je interesantna, profesionalna i dosta smo uvežbavali konverzaciju, usmenu i pismenu komunikaciju i slušanje. Ja već dobro čitam na engleskom jeziku tako da mi to nije bio problem.

Radujem se odlasku u Britaniju na studije."

Dejan Aleksić, diplomirani ekonomista, rukovodilac regiona za centralnu i zapadnu Srbiju Credit Agricole banke govori o svom iskustvu učenja engleskog jezika u našem centru.  Ovaj dinamični poslovni čovek u školi nije učio engleski jezik, pa je u početku učio sam a onda je rešio da se obrati nama.

‚‚Znanje engleskog neophodno mi je za susrete i poslovne sastanke sa šefovima koji su iz inostranstva. Engleski jezik mi je takođe  potreban za poslovnu prepisku i čitanje istraživanja, propisa, vesti iz poslovnog sveta i stručne literature. Tokom 2009. i 2010.  pohađao sam individualne časove poslovnog engleskog jezika. Nastavu je držala Marijana Matić. To mi je puno pomoglo prilikom obuke u Francuskoj gde sam sve vreme koristio engleski jezik sa kolegama.‚‚

Gospodin Aleksić takođe kaže da engleski jezik aktivno koristi za pripremu prezentacija i treninga o poslovanju firme, te smatra da je neophodno da se poslovni ljudi konstantno usavršavaju u ovoj oblasti.

‚‚Odlučio sam da nastavim saradnju sa Marijanom i ‚‚Patuljkom‚‚ i u 2014.godini  i nadalje. Veoma sam napredovao tokom nastave, a takođe mi se dopada profesionalni odnos i stručnost. Časovi su prilagođeni mojim potrebama i moram da priznam da su veoma zahtevni. Ono što mi je bilo najvažnije, progovorio sam i sada mogu samostalno da držim prezentacije i komuniciram sa šefom i kolegama. Privatno, mnogo volim da putujem i tu vidim napredak, budući da sam opušten u svakodnevnoj komunikaciji. Moj cilj sada je da se pripremim za ispit Univerziteta u Kembridžu poslovnog engleskog BEC najvišeg nivoa‚‚.